keyboard_arrow_up

Uitstapjes in Zeeuws Vlaanderen

Voor het ware vakantiegevoel hoef je ons land helemaal niet uit. Naast de zee is er in Zeeuws Vlaanderen en omgeving genoeg te beleven en dat wil dus zeggen dat je niet elke dag aan het strand hoeft te liggen.
 10 september 2015 5 min. leestijd

Overnachten in het blauwwitte huisje

Over een slingerend dijkweggetje van Oostburg naar Nieuwvliet kom je bij het buurtschap Scherpbier dat uit een paar huizen bestaat. Een van deze huizen is het "blauwwitte huisje" dat uitkijkt over het lommerrijke natuurgebied De Blikken. Dit dijkhuisje is volledig gerenoveerd, waarbij de stal vanaf de grond opnieuw moest worden opgebouwd. Ondanks de renovatie is de authentieke sfeer behouden gebleven, maar is het huisje voorzien van een moderne keuken en badkamer met ligbad en douche. Er zijn drie slaapkamers met elk twee bedden en daarnaast is in de aparte eetkamer een bedstede behouden gebleven.
Het blauwwitte huisje is daarmee een goede uitvalsbasis om met het hele gezin vakantie te vieren in Zeeuws Vlaanderen en in de omgeving uitstapjes te maken.
Het blauwwitte huisje

Uitstapjes

Het strand

Het stand is één van de grootste toeristische trekpleisters van Zeeland. Wanneer je op zoek bent naar een relatief rustig plekje dan is het strand bij de verdronken zwarte polder in Nieuwvliet-Bad een aanrader. Je kunt parkeren op de gemeentelijke parkeerplaats waar de Dwarsdijk overgaat in de Zeedijk. Aan de andere kant van de dijk liggen loopplanken door de polder naar het strand. Er zijn geen toiletten (die vind je 500 meter naar het oosten) maar daar staat tegenover dat het niet druk is en je rustig kunt genieten van het brede strand en de zee.
De Vedronken Zwarte Polder

Dorpjes en steden

In Zeeuws Vlaanderen zijn er verschillende oude vestingsstadjes die heb bezoeken waard zijn zoals Retranchement, Groede en zelfs het toeristische Sluis is het bezoeken waard. Maar het is zeker de moeite waard om de Westerscheldetunnel te nemen naar het eiland Walcheren om Middelburg en Veere te bezoeken.

Middelburg

Middelburg was in de tijd van de VOC een belangrijke havenstad en mede daardoor vind je in de binnenstad meer dan duizend rijksmonumenten zoals het Stadhuis aan de Markt uit 1458 en de Kloveniersdoelen welke oorspronkelijk gebouwd werd als oefenruimte voor de Kloveniers (schuttersleden die met de bus schoten). Maar naast monumenten vind je in Middelburg vooral veel leuke winkeltjes met snuisterijen.

Veere

In Veere zijn er ook een paar leuke winkeltjes, maar hier gaat het vooral om de historische gebouwen in dit oude havenstadje zoals de Grote Kerk, het stadhuis en de huizen aan de kaai.

Gent

Ten slotte mag een bezoek aan het Belgische Gent niet ontbreken. Deze stad wordt als toeristische trekpleister nog steeds overschaduwd door Brugge, maar dit is geheel ten onrechte. Gent heeft bijvoorbeeld het Lam Gods, een in 1432 door de gebroeders van Eyck geschilderd veelluik dat in de Sint-Baafskathedraal hangt. Daarnaast is de bezichtiging van het Belfort, het stadhuis, het Groot Vleeshuis en het middeleeuwse kasteel De Gravensteen meer dan de moeite waard. Maar de belangrijkste reden om naar Gent af te reizen is eten. Er zitten ontelbaar veel leuke restaurantjes en winkeltjes waar je de lekkerste dingen kunt kopen.

Met de kinderen

Neeltje Jans

Voor de aanleg van de Oosterscheldekering werd een werkeiland aangelegd. Tegenwoordig is hier Deltapark Neeltje Jans gevestigd. Oorspronkelijk bedoeld om verslag te doen van de deltawerken, is het park nu verworden tot een verzameling attracties die betrekking hebben op water. Hierdoor is de educatie over de deltawerken een beetje op de achtergrond geraakt, maar krijgt de watersnoodramp de volle aandacht in de Delta Experience, waarin je beleeft hoe het in 1953 moet zijn geweest. Buiten is er van alles te beleven zoals een zeehonden- en zeeleeuwenshow, een waterpark (zwemkleding meenemen is aan te raden) en het grootste zeeaquarium van Zeeland.

Plopsaland en Plopsaqua de Panne

Het arsenaal (Vlissingen)

Culinaire uitstapjes

Zeeuws Vlaanderen staat bekend om zijn voortreffelijke restaurants. In elke prijsklasse is er wel een goed restaurant te vinden. Hieronder een kleine selectie.
  • Pure C (Cadzand-bad)

    Toen Sergio Herman de deuren van zijn Oud Sluis sloot, heeft hij Zeeuws Vlaanderen niet verlaten. Met het sterrenrestaurant Pure C in Cadzand brengt Sergio een ode aan Zeeland, zo staat op de website te lezen. Zoals hij zelf zegt: "Dit is voor mij het restaurant van de toekomst, waar kwaliteit op het bord samen gaat met gezelligheid en een gemoedelijke, lekkere losse sfeer."
    Interieur Pure C (foto: In Search of Taste)
  • Grenzeloos (Retranchement)

    In het grensplaatsje Retranchement ligt grillrestaurant Grenzeloos. Gevestigd in een oude loods bereid de chefkok Bart van Kruiningen overheerlijk vlees en visgerechten op de met houtskool gestookte barbecue die prominent in het restaurant opgesteld staat.
  • De Visafslag (Breskes)

    Verser dan direct op de visafslag is vis niet te krijgen. Bij Viscenter Erasmus is de vis direct na binnenkomst van de vangst te koop om mee te nemen naar huis of ter plekke van te genieten.
  • De Mosselbank (Philippine)

    Wie mosselen wil eten moet naar Philippine. Een plaatsje met 2.200 inwoners, maar ook met 800 restaurantstoelen verdeeld over 8 restaurants. Een van deze restaurants is De Mosselbank van de familie de Bruijne. Een uitstekend restaurant met een goede ambiance. Hier eet je natuurlijk de Mosselen "op Philippiense wijze". Gekookte mosselen met kruiden, groente en witte wijn. Let er wel op dat er in de lente geen mosselen zijn, want het het mosselseizoen loopt van juli tot half april.
  • De Lekkerbek (Vrouwenpolder)

    Restaurant De Lekkerbek gelegen aan de dijk tussen het Noordzeestrand en het Veerse meer is het een begrip in de regio. Vanuit de hele omgeving rijdt men graag een eindje om voor de lekkerste friet en gebakken vis.
  • De 5 Weeghen (Nieuwvliet)

    Tussen Nieuwvliet dorp en Nieuwvliet-bad bevindt zich een vijfsprong aan wegen, genaamd de 5 Weeghen en hier ligt ook het gelijknamige familierestaurant de 5 Weeghen. Gevestigd in een omgebouwde boerderij wordt een ruime diversiteit aan voorgerechten, visgerechten, vleesgerechten, kindergerechten, verse pannenkoeken en lunchgerechten aangeboden. Daarnaast beschikt het restaurant over een grote speeltuin en ook binnen is er genoeg voor de kinderen om zich te vermaken.

Waarom Zeeuws Vlaanderen geen onderdeel van België is

Zeeuws Vlaanderen grenst nergens via land aan Nederland. In het noorden ligt de Westerschelde en in het zuiden ligt België. Waarom hoort het dan toch bij Nederland? Daarvoor moeten we terug naar de tachtigjarige Oorlog, toen de Nederlanden in tweeën werd verdeeld. Om de Spanjaarden buiten de deur te houden werden tussen de noordelijke en zuidelijke nederlanden de Staats-Spaanse Linies aangelegd. Het gebied direct ten zuiden van de Westerschelde maakte deel uit van deze vededigingslinie en werd Staats Vlaanderen genoemd. Na de Franse bezetting voegde Koning Willem I dit gebied bij de provincie Zeeland en kreeg het de naam Zeeuws Vlaanderen. Toen de zuidelijke nederlanden in 1830 (als België) onafhankelijk werden, bleef Zeeuws Vlaanderen bij Nederland horen omdat Zeeuws Vlaanderen van oudsher geen deel uitmaakte van de zuidelijke nederlanden.
Dit artikel verscheen 9 jaar geleden voor het eerst en werd 9 jaar geleden voor het laatst inhoudelijk bijgewerkt. De laatste
aanpassingen
Bij aanpassingen moet gedacht worden aan het herstellen van taalfouten, kromme zinnen, feitelijke onjuistheden en verbroken hyperlinks.
werden 3 jaar geleden doorgevoerd. Mocht je onverhoopt een onvolkomenheid zien, neem dan contact met ons op door middel van onderstaande knop.
Mail de redactie